Borstkanker

Het reconstrueren van een of twee borsten na verwijdering van een tumor, of na verwijdering van de borsten bij vrouwen die een grotere kans hebben op het krijgen van borstkanker, kan op vele manieren gebeuren. De technieken lopen uiteen van het plaatsen van een borstprothese tot zeer uitgebreide reconstructies gebruik makend van weefsel van de buik. Iedere techniek kent zijn voor- en zijn nadelen.

Hoofd-hals

De Plastisch Chirurg is betrokken bij kanker die voorkomt in de mondholte en keel. Reconstructies in het hoofd-halsgebied zijn complex, omdat in het gezicht zoveel functies bij elkaar komen zoals zien, ogen sluiten, ruiken, mond openen en sluiten, proeven, eten en gelaatsuitdrukking. Als deze functies door tumoren beschadigd worden, zijn ze lastig te herstellen. Tevens is het van belang om niet alleen naar de functie te kijken, maar ook naar de vorm. Voor een normaal sociaal verkeer is een zo natuurlijk mogelijk herstel van het uiterlijk noodzakelijk. De Keel-Neus en Oorarts en de Kaakchirurg verwijderen in een grote operatie het gezwel. Het defect wat hierdoor ontstaan is moet weer zo goed mogelijk hersteld worden door de Plastisch Chirurg. Vaak is er een tekort aan weefsel (huid, onderliggende weefsels en bot) om dit defect te sluiten en moet dit van een andere plaats gehaald worden.

Huidkanker in het gezicht

Voor de komende jaren wordt een explosieve toename van huidkanker voorspeld. Meestal ontstaat huidkanker in het gezicht. Verwijdering van de tumor van bijvoorbeeld neus, lip, wang of oogleden leidt soms tot ernstige verminking. Reconstructieve chirurgie maakt een normaal leven weer mogelijk.

Borstreconstructie

Lees hier de ervaring van een patiënt met borstkanker

Neusreconstructie

Lees hier de ervaring van een patiënt met huidkanker op de neus.