Johannes Esser

Johannes Esser (1877 – 1946), de naamgever van de stichting, studeerde geneeskunde en tandheelkunde aan de Universiteit van Leiden. Na enkele jaren werkervaring als huisarts vervolgde hij zijn studie in Utrecht. Daar specialiseerde hij zich in de maxillo-faciale chirurgie, die zich bezighoudt met zeer ernstige, aangeboren en toegebrachte, gelaatsmisvormingen. Het herstellen van het gezicht door middel van grote weefselverplaatsingen werd later zijn specialiteit.

Na de nodige praktijkervaring in diverse Rotterdamse ziekenhuizen ging Esser naar Parijs, waar hij een cursus oorlogschirurgie volgde. Hij vertrok naar het front in Tsjechië, en werkte later ook in Wenen, Boedapest en Berlijn. Hij behandelde gruwelijke verminkingen van duizenden oorlogsgewonden. Esser legde met zijn werk een belangrijke basis voor de huidige plastische en reconstructieve chirurgie. Sindsdien wordt hij in Nederland gezien als grondlegger van de plastische chirurgie.
Naast een vooruitstrevend chirurg was Johannes Esser ook een gepassioneerd schaakkampioen en kunstverzamelaar.

Biografie Johannes Esser

Het tomeloze leven van Johannes Esser. Grondlegger van de plastische chirurgie

Auteur: Ton Neelissen

Johannes Esser was oorlogschirurg, schaakkampioen van Nederland, speculant in onroerend goed, kunstverzamelaar, ontdekker van Mondriaan en Sluijters. Over de hele wereld werd hij geëerd door vakgenoten als grondlegger van de plastische chirurgie. En totaal vergeten.

Ton Neelissen beschrijft het verrassende en tomeloze leven van deze unieke man, die vereenzaamd en in armoede stierf in Chicago, ver van zijn gezin. Esser was een onaangepaste, een zwerver, een idealist, maar ook een handelaar, een gedrevene, een specialist.

Neelissen heeft op filmische wijze de sporen van Esser achterhaald, zijn familie ontdekt, zijn gedachten en daden gereconstrueerd en een man tot leven gewekt die één van de grote Nederlanders blijkt te zijn geweest.

Ton Neelissen was journalist bij de Volkskrant en later kunstredacteur bij de NOS-televisie. Hij maakte vele televisiedocumentaires en was docent televisiejournalistiek aan de Tilburgse Hogeschool.

Uitgeverij Balans 2002 / ISBN 90 5018 572 X / www.uitgeverijbalans.nl