“Op het moment van zijn geboorte, herkenden we hem”.

Vince is geboren met een bilaterale gespleten lip. Deze aangeboren afwijkingen houdt in dat hij een open gehemelte had, een gespleten kaak en een gespleten lip aan beide kanten.

Gelukkig waren zijn ouder goed voorbereidt op zijn gespleten lip: “Bij de 20 weken echo was de gespleten lip al gediagnosticeerd. Tijdens de twintigste en dertigste week van de zwangerschap hebben we dan ook veel informatie verzameld hierover. Tijdens de laatste zwangerschapsweken waren we goed geïnformeerd en hierdoor konden we ook genieten van de zwangerschap en keken we erg uit naar zijn komst.

Op het moment dat hij werd geboren, herkenden we hem meteen. De 3D echo’s had er namelijk voor gezorgd dat we een goede inschatting konden maken van zijn gespleten lip. Voor ons was hij het mooiste kleine jongetje wat er was. Wij hebben de voorkennis over zijn gespleten lip als positief ervaren, omdat we op deze manier ons konden voorbereiden en we bij zijn geboorte niet verrast werden. Vince dronk uit een fles met een Haberman Teat en dat ging direct goed. We wisten hoe we de fles moesten gebruiken en dat was erg fijn, aangezien het ziekenhuis waar Vince werd geboren niet veel ervaring had met kinderen met een gespleten lip.

Vince is een vrolijke jongen die goed ontwikkeld. Zijn gespleten lip beïnvloedt zijn leven als hij eet en drinkt. Hij kan niet met een rietje drinken. Eten is ingewikkeld, omdat zijn eten via het open gehemelte zijn neusholte in gaat en dan uit zijn neus komt. Het duurde een tijdje om hem te leren hoe hij zijn brood moest eten. Een belangrijk nadeel is dat hij tot 11 maanden helemaal geen tanden heeft. Zijn ondertanden zijn al wel zichtbaar in zijn kaak en zullen hopelijk ook snel zichtbaar zijn in zijn mond. Het is onduidelijk hoeveel tanden hij uiteindelijk zal krijgen in zijn bovenkaak. Het meest vervelend voor Vince is het schoonmaken van zijn mond, wat elke dag moet worden gedaan. Hoe sterker hij wordt, hoe minder hij dit toelaat.

Omgaan met een gespleten lip gaat is goed te doen, dachten we voordat we een kind kregen met een gespleten lip.  Een gespleten lip vraagt aanpassingen in het dagelijks leven en de herhaaldelijke operaties en ziekenhuisbezoeken zijn niet fijn. Desondanks vinden we nog steeds dat het omgaan met een spleten lip goed te doen is. Voor ons was het absoluut geen reden om voor een abortus te kiezen, we hebben een geweldige zoon!

Voor de geboorte van Vince zijn we goed ondersteund door het ziekenhuis en het craniofaciaal team. We kregen veel informatie over de omgaan met kinderen met gespleten lippen. Zo konden we een goede inschatting maken wat we konden verwachten na de geboorte.