“Ik kan eigenlijk alles”

Kevin van 19 jaar heeft radiusdysplasie, ook wel ‘radial club hand’ genoemd. Bij deze aangeboren afwijking is het spaakbeen (een van de botten in de onderarm) kleiner dan normaal of, in ernstige gevallen, helemaal afwezig. Hierbij staat de hand scheef en ontbreekt vaak de duim. Kevin is al sinds zijn geboorte bekend bij het Handenteam.

“Ik kan eigenlijk alles doen,” vertelt hij. “Ik heb gewoon mijn rijbewijs gehaald, ik werk en surf.” Om dat mogelijk te maken moest wel een aantal operaties worden verricht. Bij de geboorte was zijn spaakbeen aan beide kanten slechts 10 centimeter. Dit is een eind opgerekt. “Links ziet het er goed uit en valt het nauwelijks op, maar als je naar mijn rechterhand kijkt, staat het nog steeds een beetje scheef. Dit moet nog wel geopereerd worden, wat dan waarschijnlijk mijn laatste operatie zal worden. Maar omdat ik alles kan doen, valt het minder op.”

Profijt

Ook vroeger op school heeft Kevin relatief weinig beperkingen gekend van zijn aandoening. “Mijn ouders hebben mij gewoon alles laten doen en me niet behandeld alsof ik een afwijking had. Dat heeft me geleerd om het te doen met wat ik heb en daar heb ik veel profijt van gehad.” Gepest werd hij ook niet. “Er werd gewoon open over gepraat op school en iedereen wist het, maar ik ben er gelukkig nooit mee gepest.”

Kevin is altijd al onder behandeling geweest bij het Handenteam. “Er zijn altijd veel mensen in de kamer, maar ik heb me nooit overweldigd gevoeld. Ze zijn altijd erg behulpzaam en je kunt alles direct aan ze vragen. Soms zijn er wat artsen uit het buitenland die ook meekijken, vaak plastisch chirurgen. Dat is altijd wel grappig, wat je voelt je meteen zo speciaal.”

Wat wil hij meegeven aan andere patiënten met radiusdysplasie? “Laat je niet klein krijgen. Ik heb ook nooit wat aan laten passen, dat is gelukkig nooit nodig geweest bij mij. Ik heb altijd eerst geprobeerd om het te doen zoals iedereen en dat is in mijn geval wel aardig gelukt.”

De naam van Kevin is gefingeerd om zijn privacy te beschermen.